Forbrydelser der rystede Danmark

Dansk dokumentarserie fra 2019

På Kanal 5 blænder vi op for den nye true crime-dokumentarserie ’Forbrydelser der rystede Danmark’, der handler om nogle af de største og mest omtalte kriminalsager begået på dansk grund. Alle sagerne skildres af centrale vidner, der nu står frem og fortæller deres egne, personlige oplevelser af de ekstraordinære begivenheder, som i høj grad har været med til at præge den nyere Danmarkshistorie.

På mange måder er Danmark et fredeligt land, men under overfladen eksisterer en kriminel underverden, som både er vidtrækkende og brutal. Igennem tiden har vi oplevet en lang række spektakulære og særligt alvorlige forbrydelser, som får selv den mest hardcore Hollywood-thriller til at blegne!

I ’Forbrydelser der rystede Danmark’ sætter vi fokus på de største forbrydelser, der er sket i Danmark i nyere tid. Men hvad skete der egentlig? Hvordan forløb opklaringsarbejdet i sagerne? Gennem interviews med centrale vidner endevender programmet alle detaljer i sagerne: lige fra politiet står med et gerningssted til det afgørende bevis eller vidneudsagn, der sætter efterforskerne på sporet af gerningsmanden.

I seriens første afsnit ’Sygeplejerskesagen’ går vi helt tæt på den mystiske historie om sygeplejersken Christina Hansen på Nykøbing Falster Hospital. Hendes patienter dør på mystisk vis, når hun er på arbejde, og en dag slår en kollega alarm. 
“Det er det mest skræmmende, jeg overhovedet kan forestille mig. Patienter der kommer ind på et hospital. De er forsvarsløse. Der er ingen, der kan passe på dem udover de læger og sygeplejersker, der netop er der,” udtaler overlæge Niels Lundén for første gang på tv. 
Sagen om sygeplejersken Christina Hansen er en af de mest uhyggelige sager om forsøg på seriemord i Danmark.

Også tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt medvirker i serien og fortæller sin version af de skæbnesvangre timer, da islamisk terror for fire år siden krævede sine første ofre på dansk jord i angrebene på Krudttønden og synagogen i København. Vi har fået adgang til unikke optagelser fra attentatet på Krudttønden, hvor fotograf Peter Bak filmer sin ven Finn Nørgaard dø på åben gade.
“Jeg kan ikke genkende vedkommende, der ligger på jorden, men jeg har en fornemmelse af, at det godt kunne være Finn,” beretter en rystet Peter Bak.

De dramatiske hændelser i flere årtiers bandekonflikter er også dækket i serien, hvor Hells Angels-rockeren Jørn ”Jønke” Nielsen fortæller om en af de væbnede konflikter i sit liv, der ender med drabet på Henning Norbert Knudsen, der er bedre kendt som ”Makrel”:
”Han hænger ud af bilen og jeg tømmer magasinet i ham til den ikke skyder mere. Det er meget brutalt, men sådan slår man folk ihjel”, siger Jørn ”Jønke” Nielsen.

Serien kommer også omkring den store rockersag fra 2010, hvor historien bliver fortalt med ikketidligere offentliggjorte lydoptagelser med politiets selvudnævnte ”Guldfugl”, AK81’eren Martin Fryd Petersen, der stikker sine kammerater i AK81 og Hells Angels og koster dem mere end 100 års fængsel sammenlagt. En af de dømte er jetset-rockeren Brian Sandberg, der i programmet fortæller om de episoder, hvor han er involveret i med Martin Fryd Petersen.

’Forbrydelser der rystede Danmark’ kan ses onsdag d. 27. marts kl. 21.00 på Kanal 5.

Programbilleder

Vises her:
Klik på kanallogoet for at læse mere om kanalen

PREMIERE: 
Onsdag den 27. marts kl. 21.00
PRODUKTIONSSELSKAB: 
Heartland
SENDEDAG: 
Onsdag kl. 21.00