26. oktober 2017

Lars Brygmann: Der var ingen vej tilbage

400 kilometers grønlandsk is, 32 dage i bidende kulde og fysisk og psykisk udmatning. Omtrent sådan lyder opskriften på den ekstreme udfordring, som ni krigsveteraner og én skuespiller i Kanal 5-programmet ’Brygmann og Krigsveteranerne’ har taget på sig. Lars Brygmann var med veteranerne på hele ekspedition – en rejse som har gjort stort indtryk på skuespilleren.

Miljøet i Nordøstgrønland er ugæstfrit og barskt. Med temperaturer ned til 40 minusgrader, vilde isbjørne og kolde vinde, der stikker som nåle, er det et sted, hvor de færreste ville kunne holde til at gå 400 kilometer med tunge pulke på slæb.

Det er ikke desto mindre præcis, hvad ni krigsveteraner har sat sig for at gøre, og vi følger dem hele vejen i programmet ’Brygmann og krigsveteranerne’, der har premiere på Kanal 5 søndag 8. oktober kl. 20:00. Skuespiller Lars Brygmann er med krigsveteranerne på den barske 32-dages ekspedition, der tager dem igennem vildt terræn og ud i ekstrem fysisk udmattelse:

”Det er det vildeste og hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg har mødt den fysiske mur i en grad, som jeg aldrig har været ude for før, og de første dage tænkte jeg ”Hvad fanden laver jeg her?”. Men jeg skulle jo kun kæmpe med udmattelse – veteranerne havde oveni også deres skader at kæmpe med. Det er helt vildt, hvor ressourcestærke de her gutter er.”, fortæller Lars Brygmann.

Veteran: Sammenhold er det stærkeste element

Veteranerne på ekspeditionen er hjemvendt fra krig med voldsomme skader på krop og sjæl. En del har mistet lemmer og må klare sig igennem turen med proteser eller siddende i en pulk med stave. Andre har alvorlige rygskader og må dagligt behandles for kroniske smerter. Og så lider en del af veteranerne af posttraumatisk stress, efter de har set deres kammerater blive lemlæstede eller dræbt i krig.

Én ting har de skadede krigere dog, ifølge veteranen Michael Sørensen, til fælles, nemlig viljen til at gennemføre og solidariteten med kammeraterne:

”På isen bliver vi hurtigt en gruppe soldaterkammerater igen. Vi prøver grænser af, presser hinanden og støtter hinanden. Sammenhold er det stærkeste element her, og det er en helt vild oplevelse”, siger han.

Michael Sørensen, som er hjemvendt fra Afghanistan med skade på rygsøjlen, nerveskader og kroniske smerter, fortæller også, at ekspeditionen er en vigtig personlig udfordring:

”Det er vigtigt for mig at få så meget ud af livet som muligt, og hvis jeg sidder i kørestol som 50-årig, vil jeg ikke sidde og ærgre mig over, at jeg ikke tog med den her tur til Grønland – også selvom det bliver 30 dage i helvede”, siger Michael Sørensen.

Ville være én af dem

Om det bliver et rent helvede, må seerne vente med at se. Sikkert er det dog, at de barske realiteter hurtigt går op for Brygmann, som undervejs på ekspeditionen også får et nært indblik i, hvad det vil sige at være veteran:

”Der er ingen vej tilbage, når du krydser 400 kilometers grønlandsk is. Stopper du, stopper personen bag dig og foran dig. Derfor ville jeg ikke skånes eller have særbehandling – jeg ville være en af dem. Og jo tættere jeg kom på, jo mere fandt jeg ud af, at der gemmer sig mere end en såret kriger bag en krigsveteran”, siger Lars Brygmann.

’Brygmann og Krigsveteranerne’ har premiere den 8. oktober kl. 20:00 på Kanal 5 og sendes de efterfølgende tre torsdage kl. 21:00 på Kanal 5. Efterfølgende sendes programmet ’Grønlandsekspeditionen – den ultimative udfordring’ på Discovery Channel, som går bagom ekspeditionen og holdet bag med specialstyrkesoldat og ekspeditionsleder Mads Wørmer i front. Her fokuseres på den omfattende opsætning, det kræver at gennemføre en ekspedition på 400 km i 40 minusgrader. Programmet sendes på Discovery Channel torsdag 26. oktober kl. 22:00. 

Info om ekspeditionen:

  • Veteranerne og Lars Brygmann skal tilbagelægge 400 km. på ski i det nordøstlige Grønland, fra Mestersvig til Daneborg.
  • Ekspeditionen akkompagneres af et ressourcehold, som bl.a. tæller tidligere Sirius-folk, fysioterapeuter og en bandagist, som efterser veteranernes proteser.

Nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage jeres nyhedsbrev!
Udfyld felterne herunder, så vil du fremover modtage de vigtigste nyheder fra Discovery Networks Danmark.
Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores samtidig vores privatlivspolitik.