Den Kongelige Livgarde

Dansk dokumentarserie fra 2018. 

”De går ikke til pynt!” Sådan punkterer Hendes Majestæt Dronningen myten om, at garderne ikke er meget andet end en turistattraktion. De er kampklare bevæbnede soldater, der står klar til at forsvare Kongehuset mod enhver tænkelig trussel. Vi kender garderne som et dansk nationalsymbol med den karakteristiske blå uniform og bjørneskindshuen, men det er også alvor. 

–  Vi skal ku' slå ihjel, og vi skal se godt ud, mens vi gør det, siger Garder Simon Svoldgaard, med et skævt smil, om Den Kongelige Livgardes pæne ceremonielle og seriøse operative del.

I programserien ’Den Kongelige Livgarde’ kommer vi bagom Livgarden, som er meget mere end bare flotte paradesoldater. Forløbet er kendt for at være Danmarks hårdeste værnepligt og med otte måneder i Dronningens tjeneste, er den dobbelt så lang som den almindelige danske værnepligt. Alligevel melder langt de fleste sig frivilligt for at blive en del af det traditionsrige fællesskab, der beskytter Kongehuset.  

- Livgarden, det er jo meget prestigefyldt, for man er ligesom den, der repræsenterer Danmark,siger Garder Alex Pedersen, der håber på at gøre karriere i Livgarden.

Garder Pedersen og Garder Svoldgaard er to af de unge rekrutter fra stue 143, som vi møder i programserien. Kanal 5 følger dem hele vejen ind af porten den første dag, hvor Livgardens strenge disciplin rammer dem hårdt og omfatter alt fra håndtering af våben til skægstubbe. Vi er med dem på tæt hold igennem mudderet på feltøvelserne og ikke mindst den berygtede Rextur, hvor rekrutterne næsten ikke sover eller spiser i fire dage.

- Jeg forventer lidt at blive så træt, at jeg begynder at hallucinere (…) Det er underligt at sige ik', men det ku' være fedt,griner Garder Oscar Riskær.

Det er ikke alle fra stuen, der vil klare sig igennem de hårde udfordringer og komme ud på den anden side som garder. En del falder fra, for det kræver både blod, sved og tårer, før man kan indgå i den eksklusive klub kaldet den Kongelige Livgarde. 

Efter rekrutuddannelsen venter fire måneder i vagttjenesten, hvor garderne skal beskytte de kongelige slotte og palæer i Danmark. Garder Svoldgaard følger med dronningen til Århus, når hun holder jul på Marselisborg. Og Garder Hartung er en af de heldige gardere, der træder til gevær foran millioner, når hele Danmark kigger med nytårsaften. 

-Det er jo en del, jeg aldrig ser, for der sidder jeg jo foran mikrofonen, udtaler Hendes Majestæt Dronning Margrethe. 

Hun optræder i alle programmerne og fortæller om sit forhold til garderne og om det helt særlige bånd, der er mellem Kongehuset og Livgarden. Og netop dette vagthold træder ind i Danmarkshistorien, da de går på vagt, idet Prins Henrik afgår ved døden og skal bisættes. 

Medvirkende
Programbilleder

Vises her:
Klik på kanallogoet for at læse mere om kanalen

PREMIERE: 
Søndag den 9. september kl. 20.00
PRODUKTIONSSELSKAB: 
Heartland
SENDEDAG: 
Søndage kl. 21.00