04. juli 2017

Ny Discovery-dokumentar går tæt på global myggeepidemi

Dokumentarfilmen ’Mosquito’ går tæt på verdens største dræber. Hvert år er myggestik skyld i mere end 750.000 menneskers død. Nu advarer sundhedseksperter om risikoen for en global myggeepidemi af hidtil usete dimensioner.

Torsdag den 6. juli kl. 21.00 er der verdenspremiere på dokumentaren ’Mosquito’, som følger nogle af de 750.000 mennesker, der hvert år, verden over, bliver smittet med dødelige sygdomme af den lille dræber. Fra den unge brasilianske mor, hvis barn er født med zikavirus, til familien Fuhrham i Miami, der har barrikaderet sig i hjemmet med deres datter og andet barn på vej af frygt for at blive smittet med zika.

Gennem rørende personlige skildringer fra fire kontinenter og interviews med nogle af klodens førende sundhedseksperter, fortæller ’Mosquito’ historien om det meget lille, men meget farlige insekt, og om hvordan dens færden ændrer sig uden fortilfælde og på uforudsigelige måder.

Ekspert kalder på nye metoder for at stoppe myggen

En af disse eksperter er direktør for det amerikanske Center for Disease Control and Prevention, Dr. Thomas Frieden, som i dokumentaren peger på det presserende behov for nye løsninger til at bekæmpe de dødelige konsekvenser af myggens stik:

“Der er så mange sygdomme, der kan spredes gennem myg. Vi er nødt til at finde nye og bedre måder at stoppe dem på – ikke kun for at beskytte os mod zikavirus, men også mod hvad der måtte komme næste gang”, siger han.

’Mosquito’ er indtalt af den Oscar®-nominerede skuespiller Jeremy Renner (“The Town”, “The Hurt Locker”) og bygger blandt andet på interviews med førende eksperter inden for området, herunder Thomas Frieden og Bill Gates, Bill & Melinda Gates Foundation, som understreger, at bekæmpelse af myggen bør være en sundhedsprioritet i samfundet.

Reel risiko for myggebårne sygdomme i Danmark

Også i Danmark overvåges myggene intenst, fordi både nye sygdomme og nye myggearter spreder sig nordpå i Europa og er nået helt op til Tyskland og Holland:

”Vi har nu to myggebårne sygdomme, der breder sig hastigt i Nordeuropa. Der er en helt reel risiko for, at begge infektioner vil krydse den danske grænse i løbet af de næste år. Samtidigt breder nye myggearter sig nordpå og senest fandt vi Nilfebermyggen i det danske overvågningsprogram”, fortæller Rene Bødker, Epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet.

En vigtig fortælling

Ifølge Anne Garlichs, Programdirektør hos Discovery Networks Danmark, er ’Mosquito’ en vigtig fortælling, som forhåbentligt kan vække eftertanke – især i et land som Danmark, hvor de fleste ikke mærker de alvorligste konsekvenser af et myggestik:

“Mosquito er en vigtig fortælling. Få ved, at myggen faktisk udgør en global krise og koster hundredetusindevis af menneskeliv. Det kan jo virke lidt fjernt for os danskere i det kolde nord, som ikke for alvor mærker de alvorlige konsekvenser, men vi håber, at vi med dokumentaren kan gøre folk herhjemme lidt klogere på den globale trussel, som det lille insekt faktisk udgør”, fortæller Anne Garlichs, Programdirektør hos Discovery Networks Danmark.

’Mosquito’ har verdenspremiere den 6. juli kl. 21.00 på Kanal 5 og Discovery Channel.

Nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage jeres nyhedsbrev!
Udfyld felterne herunder, så vil du fremover modtage de vigtigste nyheder fra Discovery Networks Danmark.
Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores samtidig vores privatlivspolitik.