14. marts 2017

Lars Brygmann følger skadede krigsveteraners ”Arctic Challenge”

”Man kan vælge, om man vil være sit handicap, eller om man har et handicap.” Det er mantraet for ni ukuelige krigsveteraner, der senere i dag ankommer til Grønland for at gøre det stort set utænkelige: vandre 400 kilometer fra Mestersvig til Daneborg på bare 32 dage. Med i krigsveteranernes ski- og slædespor følger skuespiller Lars Brygmann, der bliver vært på den dokumentarserie, som anstrengelserne blandt andet munder ud i. Serien får premiere på Kanal 5 og Discovery Channel til efteråret.

”Jeg har efterhånden lært, at nogle gange får man muligheder her i livet, hvor man bare skal sige ja – og så bagefter tænke Gud, hvad er det, jeg har rodet mig ud i. Det er det her et godt eksempel på. Jeg føler mig vanvittigt privilegeret over at få lov til at være den ’flue på væggen’ og følge de her mennesker, der har været udsat for nogle voldsomme ting, og som nu kaster sig ud i det her vilde projekt,” fortæller Lars Brygmann, der har trænet hårdt op til ekspeditionen, hvor han deltager på nøjagtigt samme vilkår som krigsveteranerne og fortsætter:

”Det værste scenario, jeg kan forestille mig, er, hvis min fysik ikke rækker. For hvad så? Vi er afsted i en måned, og man kan ikke bare stå af undervejs, så jeg har bare at følge med. Jeg har ikke lyst til at være det hjul, der ikke kan dreje rundt – for det er jo ikke mig, det handler om på den her ekspedition. Det er krigsveteranerne, der er de vigtige her.”

Selve ekspeditionen ’Arctic Challenge’ er skabt af foreningen ’Veterans in Motion’, der er en velgørende forening startet på initiativ af en gruppe tilskadekomne veteraner. Formålet er at vise, at det er muligt at rykke fysisk og psykisk sårede soldaters grænser, og at de på trods af deres skader, som for eksempel benamputationer, andre alvorlige skader på kroppen samt PTSD, stadigvæk er en kæmpe ressource. Ekspeditionen består af ni skadede krigsveteraner, der følges af nogle garvede Sirius-folk, samt en læge, en bandagist og en fysioterapeut.

I december var mandskabet på træningsekspedition i Røros syd for Trondheim, hvor Kronprins Frederik deltog for at vise sin støtte til krigsveteranerne og samtidig fortælle lidt om de udfordringer, der venter holdet i Grønland, hvor Kronprinsen selv har været på ekspedition.

Dokumentarserien følger hele ekspeditionen lige fra de indledende forberedelser i Norge til selve turen tværs over Nordøstgrønland, hvor krigsveteranerne og Lars Brygmann isoleret fra al civilisation bliver udsat for alt, hvad Grønlands barske natur har at byde på - lige fra temperaturer på ned til 40 minusgrader og solide snestorme til smukke naturscenarier og vilde dyr.

”Vi er vanvittigt glade for at have fået mulighed for at følge de her skadede krigsveteraner, der bare nægter at give op. Det er en smuk og vigtig fortælling – ekspeditionen i sig selv er helt unik, og vi får en helt ekstraordinær dokumentarserie. I og med vi har mulighed for at lave programmerne både til Kanal 5 og Discovery Channel kan vi brede historien ud, så vi både kan fortælle den menneskelige historie om, hvor langt man kan komme med viljestyrke og troen på sig selv, og samtidig gå i dybden med alle de tekniske detaljer og udfordringer ved sådan en ekspedition. Det er første gang, vi prøver at få vores kanaler til at spille sammen på denne måde, og vi er spændte og meget optimistiske i forhold til udfaldet,” siger Anne Garlichs, konstitueret programdirektør på Discovery Networks Danmark.

Mandskabet ankommer til Mestersvig senere i dag og vender hjem i midten af april. Til efteråret vil Kanal 5 vise dokumentarserien, der kommer til at bestå af fire afsnit med Lars Brygmann, mens Discovery Channel viser et dokumentarprogram, der går bag ekspeditionen.

Læs mere om Veterans in Motion og Arctic Challenge her: http//:www.veteransinmotion.dk

Nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage jeres nyhedsbrev!
Udfyld felterne herunder, så vil du fremover modtage de vigtigste nyheder fra Discovery Networks Danmark.
Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores samtidig vores privatlivspolitik.