Forenet med fjenden

Hvad sker der, hvis man sætter to grupper af mennesker, som hader hinanden indædt, til at dyste mod hinanden i forskellige, udmattende konkurrencer? Og hvordan reagerer de, hvis man så pludselig ændrer reglerne, så de er nødt til at samarbejde?

Svarene får man i Kanal 5´s nye program 'Forenet med Fjenden', som er et usædvanligt tv-eksperiment optaget i øde skovområder, hvor ekstreme gruppers had til hinanden udfordres på forskellig vis. I programmet undersøger vi, om indvandrere og nationalister samt FCK- og Brøndbyfans overhovedet kan arbejde sammen og måske endda opnå en eller anden grad af forståelse og respekt for hinanden I en konfliktfyldt og polariseret verden, hvor modsætninger mellem mennesker synes større end nogensinde før, er tiden nu kommet til et sidste forsøg på forsoning.

Og måske løsningen ligger i fortiden?

For i et stort anlagt forskningsstudie fra 1954, undersøgte psykologen Muzafer Sheriff med det såkaldte 'The Robber’s Cave'-eksperiment, hvad der skulle til for at nedbryde to gruppers had til hinanden. Resultatet af studiet var bemærkelsesværdigt og simpelt: efter først at have opbygget hadet mellem to grupper ved at lade dem kæmpe mod hinanden, blev de efterfølgende tvunget til at arbejde sammen. Og netop samarbejdet om et fælles mål førte til, at de to grupper accepterede hinanden og nedbrød hadet og fordommene.

Nu er spørgsmålet så, om eksperimentet kan løse nutidens konflikter og nedbryde hadet mellem nogle af de rivaliserende grupper, som vi kender i dag?

Med indsigten fra Sheriffs eksperiment i baghånden har Kanal 5 i første afsnit af 'Forenet med fjenden' sat nationalister og indvandrere til at dyste mod hinanden. Tonen mellem de to grupper er ubarmhjertig, og tilråb og provokationer flyver konstant gennem luften. I programmets andet afsnit tørner hardcore FCK- og Brøndbyfans mod hinanden i et dramatisk afsnit, hvor de to grupper tilhængeres indædte had til hinandens værdisæt kommer meget tydeligt til udtryk.

I begge afsnit af 'Forenet med fjenden' har deltagerne fået at vide, at de skal kæmpe mod hinanden i forskellige fysiske discipliner. Men allerede på dag to forandrer vilkårene sig, og de får sig et par gedigne overraskelser, der nu skal afsløre, hvor indgroet hadet til hinanden i virkeligheden er. Og om kampen for at opnå et fælles mål kan nedbryde hadet og alle fordommene!

 

Programbilleder
Holdene

Vises her:
Klik på kanallogoet for at læse mere om kanalen

PREMIERE: 
Torsdag den 22. februar
PRODUKTIONSSELSKAB: 
Snowman
SENDEDAG: 
Torsdage 21.00
PRESSE: